Ομιλία στη Βουλή για την τουριστική ανάπτυξη της Δράμας {25.10.23}

Αναλυτικά η ομιλία:

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Το υπό συζήτηση νομοσχέδιο παρουσιάζει κατακερματισμένες διατάξεις και εκφεύγει από ένα συνολικό και με σαφή στόχο στρατηγικό σχεδιασμό για τον τουρισμό. Αποφεύγει τις ουσιαστικές παρεμβάσεις και επικεντρώνεται στη δημιουργία νέων συμβουλευτικών οργάνων, ανακατεύει τις αρμοδιότητες, την διοίκηση και την έρευνα και δυστυχώς φαίνεται να αγνοεί σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τουρισμός.

Η προσέγγιση μας για τον τουρισμό διαφέρει σημαντικά από αυτή της κυβέρνησης. Εμείς υποστηρίζουμε ένα ολοκληρωμένο και πολυδιάστατο σχέδιο ανάπτυξης για έναν βιώσιμο και αειφόρο τουρισμό, βασισμένο στην αποκέντρωση και την περιφερειακή ανάπτυξη, με ενεργή συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης προς όφελος των τοπικών κοινοτήτων.

Μιλώντας για τις τοπικές κοινότητες, θα ήθελα να σας παρουσιάσω συγκεκριμένες προτάσεις για την τουριστική ανάπτυξη της  περιοχής από την οποία προέρχομαι, την Δράμα.

Η τουριστική ανάπτυξη απαιτεί μια ολοκληρωμένη στρατηγική, αξιοποιώντας το πλούσιο πολιτισμικό και φυσικό πλούτο της περιοχής. Καθοριστικής σημασίας στην επίτευξη αυτού του στόχου είναι η μέριμνα της πολιτείας.

Η ανάπτυξη των τουριστικών υποδομών, όπως τα ξενοδοχεία και οι τουριστικές δραστηριότητες, θα προσελκύσει περισσότερους επισκέπτες. Παράλληλα, πρέπει να δοθεί έμφαση στην πολιτιστική και αθλητική ανάπτυξη. Επενδύσεις σε πολιτιστικά και αθλητικά γεγονότα, καθώς και σε κέντρα ενημέρωσης τουριστικών δράσεων και εκπαίδευσης πάνω σε αυτές. Η στήριξη της εκπαίδευσης και της κατάρτισης μπορεί να διασφαλίσει ότι οι νέες γενιές της Δράμας θα έχουν τις δεξιότητες και τη γνώση που απαιτούνται για το μέλλον.

Η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου κέντρου εναλλακτικών μορφών τουρισμού στην περιοχή της Δράμας απαιτεί συνεκτικό και προσεκτικό σχεδιασμό που θα λάβει υπόψη τα εξής:

Πρώτον, η εκπαίδευση και επιμόρφωση είναι ο καίριος πυλώνας για την ανάπτυξη του τουρισμού στη Δράμα. Είναι απαραίτητο να υποστηριχθούν εκπαιδευτικά προγράμματα που θα εκπαιδεύουν τους κατοίκους στη φιλοξενία, τις τουριστικές υπηρεσίες και την προστασία του περιβάλλοντος.

Δεύτερον, η προσβασιμότητα είναι κρίσιμη για την επιτυχία του τουρισμού στη Δράμα. Πρέπει να υπάρχουν συγκοινωνιακές συνδέσεις που θα διευκολύνουν τους επισκέπτες να φτάσουν στην περιοχή. Αυτό περιλαμβάνει βελτίωση των οδικών δικτύων, όπως ανέφερα και στη σχετική συζήτηση εδώ στη Βουλή σε άλλο νομοσχέδιο. Να επενδύσουμε στις μεταφορές με αεροπλάνο και σιδηρόδρομο

Τρίτον, η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος είναι αναγκαία για τη διατήρηση της ομορφιάς και της ακεραιότητας της περιοχής. Περιβαλλοντικά προγράμματα που θα διασφαλίζουν την προστασία της φύσης, των δασών, των ποταμών και των λιμνών. Οι επισκέπτες μας πρέπει να μάθουν για τη σημασία της βιωσιμότητας και της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και πρέπει να ενθαρρύνονται ώστε να συμμετέχουν σε περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες.

Τέταρτον, η συνεργασία με τοπικούς φορείς είναι κρίσιμη για την επιτυχία της ανάπτυξης του τουρισμού. Οι κοινότητες μας, οι επιχειρήσεις μας και οι τοπικές αρχές πρέπει να συνεργάζονται για να δημιουργήσουν μια θετική εμπειρία για τους επισκέπτες. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τη δημιουργία τοπικών γεγονότων και εκδηλώσεων, καθώς και την προώθηση του τοπικού πολιτισμού αλλά και των προϊόντων μας.

Πέμπτον, η ασφάλεια είναι ζωτικής σημασίας για τους επισκέπτες. Πρέπει να υπάρχουν σύγχρονα συστήματα ασφαλείας και επιχειρησιακοί σχεδιασμοί που θα διασφαλίζουν την ασφάλεια των επισκεπτών σε όλη την περιοχή σε κάθε τουριστική δραστηριότητα.

Ένας ακόμη σημαντικός τομέας είναι η ανάπτυξη των υποδομών για εναλλακτικούς τουριστικούς προορισμούς στην περιοχή της Δράμας. Αυτό περιλαμβάνει την ανάπτυξη πεζοπορικών μονοπατιών, πεδίων απογείωσης για αιωροπτερισμό, το χιονοδρομικό κέντρο, τις λίμνες, τα ποτάμια και διαδρομές που αναδεικνύουν τον φυσικό πλούτο της Δράμας. Η αδειοδότηση των πεδίων απογείωσης αλεξίπτωτου πλαγιάς. Σχετικά με τις δραστηριότητες στο νερό, οι λίμνες Λευκογείων και Κατάφυτου μπορούν να αξιοποιηθούν για δραστηριότητες όπως το κανό και το καγιάκ.

 

Πρέπει να δημιουργηθούν κατάλληλες υποδομές για την ανάπτυξή τους ως τουριστικών προορισμών. Από την ανάπτυξη υποδομών εναλλακτικών μορφών, δεν μπορεί να λείπει το Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού, καθώς είναι ένα από τα πέντε μεγαλύτερα της Ελλάδας και το μόνο στη Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Εκτός από τον εναλλακτικό τουρισμό, η Δράμα διαθέτει και άλλα σημεία ενδιαφέροντος που δεν έχουν αναδειχθεί επαρκώς ή που έχασαν την αίγλη τους. Ένα από αυτά τα σημεία είναι οι ιαματικές πηγές των Θερμιών, που αποτελούν πόλο έλξης για τον ιατρικό τουρισμό, παρόλο που δεν έχουν αναδειχθεί επαρκώς.

Επιπλέον, η περιοχή της Δράμας είναι γνωστή για την παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας κρασιού και της οινοποιίας της. Πρέπει να προωθηθούν οι οινοποιητικές επιχειρήσεις της περιοχής μέσω του οινοτουρισμού και της συμμετοχής σε διεθνείς οινολογικούς διαγωνισμούς. Η Δράμα διαθέτει επίσης αξιόλογα αρχαιολογικά μνημεία, τα οποία μπορούν να γίνουν πιο προσβάσιμα για τους επισκέπτες. Εκδηλώσεις και φεστιβάλ μπορούν να προβάλουν τον πολιτισμό και την ιστορία της περιοχής.

Συνολικά, η ανάπτυξη της Δράμας ως τουριστικού προορισμού απαιτεί μια ολοκληρωμένη στρατηγική.

Κυρία Υπουργέ,

Οι τοπικοί φορείς είναι αλήθεια πως προσπαθούν να συμβάλλουν στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής της Δράμας. Όμως μόνοι τους είναι δύσκολο να τα καταφέρουν. Για αυτό και χρειάζεται η κρατική βοήθεια να είναι άμεση και αποτελεσματική. Υπάρχουν οι δυνατότητες. Υπάρχει θέληση και διάθεση. Με τη συμβολή του Υπουργείου Τουρισμού είμαι βέβαιος πως μπορεί να υπάρξει γρήγορα θετικό αποτέλεσμα. Δείξτε τη μέριμνα που απαιτείται για μια περιοχή της Ελλάδας ακριτική, απομακρυσμένη από τα κέντρα λήψης των αποφάσεων, αποκομμένη από αυτονόητες συγκοινωνιακές υποδομές. Οι Δραμινές και οι Δραμινοί, στα βόρεια σύνορα της χώρας μας, φυλάττουμε Θερμοπύλες και σίγουρα μας αξίζει ένα πολύ καλύτερο μέλλον.

Σας ευχαριστώ.