Ομιλία στη Βουλή για τα προβλήματα του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας, την υποστελέχωση σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και την επιτακτική ανάγκη εξεύρεσης σταθερών και οριστικών λύσεων με πρόσληψη μόνιμου προσωπικού {2.11.23}

Αναλυτικά η ομιλία: 

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Καλούμαστε σήμερα να μιλήσουμε για τη δημόσια υγεία, και δυστυχώς φαίνεται πως η πανδημία δεν κατάφερε να πείσει αυτούς που σχεδιάζουν και αποφασίζουν για την υγεία όλων μας, ότι χρειάζεται επειγόντως αλλαγή πορείας και στήριξη στο Ε.Σ.Υ.  Οι συνέπειες αυτής της κατάστασης είναι σοβαρές, επηρεάζοντας το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, τους ασθενείς και τελικά όλους μας. Οι πολίτες χρειαζόμαστε ασφαλή και υψηλής ποιότητας υγειονομική περίθαλψη. Είναι δικαίωμα όλων μας. Οφείλουμε να αναδείξουμε το γεγονός ότι πλέον έχουμε φτάσει σε μια επείγουσα και κρίσιμη για την υγεία των πολιτών κατάσταση. Δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από ένα αποδεκατισμένο Σύστημα Δημόσιας Υγείας.

Στη παρούσα νομοθετική πρόταση δίνεται έμφαση κυρίως στην παροχή φροντίδας και ψυχολογικής υποστήριξης σε ασθενείς, παρά στη διάθεση πόρων για ιατρικές επεμβάσεις που να είναι διαθέσιμες σε όλη την Ελλάδα. Αυτό φαίνεται να απουσιάζει, σύμφωνα με όσα μας παρέθεσαν οι αρμόδιοι φορείς. Ενδεικτικό είναι ότι για παράδειγμα στο αρχικό σχέδιο προς διαβούλευση, δεν είχε συμπεριληφθεί η Κρήτη, τελικά μπήκε το Νοσοκομείο Ηρακλείου και μετά κατά τις συνεδριάσεις των επιτροπών ανακοινώθηκε ότι θα προστεθεί και το Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας. Δεν είναι εικόνα οργανωμένου σχεδιασμού αυτή, όπως καταλαβαίνετε.

Υπάρχουν επίσης ζητήματα ως προς την γεωγραφική κατανομή, την πληρότητα, την ετοιμότητα ένταξης. Η έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού, η αναλογία νοσηλευτών προς ασθενείς, και η γενική κατάσταση του υγειονομικού συστήματος αποτελούν πραγματική απειλή για την υγεία και την ασφάλεια των πολιτών μας.

Παίρνω ως αφορμή την κατάσταση που επικρατεί στην περιφέρειά μου, στο Γενικό Νοσοκομείο Δράμας, αλλά τα ίδια προβλήματα υπάρχουν σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας μας. Θα σας μιλήσω με στοιχεία για τη Δράμα όπως τα έλαβα από τον Σύλλογο Νοσοκομειακών Ιατρών Γενικού Νοσοκομείου Δράμας και το Σωματείο Νοσηλευτικού Προσωπικού Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.  Επαναλαμβάνω όμως ότι μιλώ για όλα τα νοσοκομεία της χώρας μας που βρίσκονται σε παρόμοια κατάσταση.

Εχουμε και λέμε, σύμφωνα με τους γιατρούς και τους νοσηλευτές του Γ.Ν.Δ.: Η υποστελέχωση της παθολογικής κλινικής. Η υποστελέχωση και το κλείσιμο της Μ.Ε.Θ. από την 1η Αυγούστου όταν έκλεισε για λόγους ανακαίνισης και απολύμανσης, όμως μέχρι και προχθές παρέμενε κλειστή. Χθες, πρώτη Νοέμβρη, και ύστερα από τη δημόσια δέσμευση του αρμόδιου Υφυπουργού, άνοιξε η ΜΕΘ με προσωρινές μεταφορές γιατρών από Καβάλα και Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για μπάλωμα και όχι μόνιμη λύση. Η ασφαλής λειτουργία της ΜΕΘ απαιτεί τουλάχιστον παρουσία τεσσάρων γιατρών με τις προβλεπόμενες οργανικές θέσεις να είναι έξι. Η απλήρωτη εφημέρευση των αναισθησιολόγων γιατρών σε μία προσπάθεια στήριξης της ΜΕΘ στο διάστημα Μαρτίου – Ιουνίου 2023 έρχεται να επιδεινώσει το πρόβλημα, δεδομένου ότι το αναισθησιολογικό τμήμα, ως ανεξάρτητο από τη ΜΕΘ, λειτουργεί με αυξημένο αριθμό εφημερίων ανα γιατρό.

Όλα αυτά έπειτα από μια περίοδο διετίας στην πανδημία, όπου το τμήμα λειτουργούσε με δύο μόνο γιατρούς, 14 με 16 εφημερίες άνα άτομο, και χωρίς τα προβλεπόμενα ρεπό. Η παθολογική κλινική, παραμένει με δύο μόνιμους γιατρούς και έναν γιατρό σε παράταση πριν τη σύνταξη, αντί για 11 γιατρούς! Το οργανόγραμμα το λέει, κύριε Υπουργέ.

Είναι τραγικό να γίνονται μετακινήσεις στρατιωτικών γιατρών ή γιατρών από νοσοκομεία της οικείας ΥΠΕ ανά δεκαπενθήμερο, με ανάγκη από πλευράς των γιατρών μας να βρίσκονται σε συνεχή έκκληση για ενίσχυση, χωρίς υπαρκτό σχέδιο για μόνιμες λύσεις. Τα ίδια συμβαίνουν και στο ακτινολογικό τμήμα, με τρεις γιατρούς αντί για πέντε του οργανογράμματος και τη συνδρομή ενός εξωτερικού ιατρού με “μπλοκάκι”. Επίκειται και αντικατάσταση του αξονικού τομογράφου με νέο, και η τοποθέτηση μαγνητικού τομογράφου που οδηγούν στην ανάγκη ύπαρξης τουλάχιστον έξι γιατρών για την εξασφάλιση ομαλής λειτουργίας του τμήματος αυτού.

Στην παιδιατρική κλινική επίκειται εντός διμήνου η αποχώρηση, λόγω συνταξιοδότησης, δύο γιατρών από τους υπάρχοντες πέντε και κρίνεται αναγκαία η άμεση κάλυψη των θέσεων αυτών.

Στη χειρουργική κλινική, από τους 8 γιατρούς, ένας διορισμένος στο Γενικό Νοσοκομείο Δράμας είναι με μετακίνηση από το καλοκαίρι του 2023 στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας, ένας βρίσκεται με απόσπαση από το Νοσοκομείο Σερρών στη δύναμη της κλινικής και ένας εργάζεται με σύμβαση COVID, η οποία λύεται στο τέλος του έτους.

Τα ίδια όμως συμβαίνουν και στο νοσηλευτικό προσωπικό. Από τα μέσα του 2020 υπάρχει ένα μαζικό κύμα συνταξιοδοτήσεων, που αποχωρούν αφήνοντας πίσω τους κενές οργανικές θέσεις. Περιμένουμε ακόμα τις προσλήψεις Νοσηλευτικού προσωπικού.

Το 65% του Νοσηλευτικού προσωπικού,  Τραυματιοφορέων και βοηθών θαλάμου είναι σε ηλικία 50-55 ετών. Μεγάλος αριθμός Νοσηλευτικού προσωπικού με προβλήματα υγείας δεν είναι σε θέση να δουλέψει κυκλικό ωράριο. Η Παθολογική κλινική του Νοσοκομείου Δράμας έχει 52 κλίνες με ετήσια πληρότητά πάνω από 90%. Για να το καταλάβετε με αριθμούς , στον παθολογικό τομέα στο τμήμα επειγόντων περιστατικών περνούν μηνιαίως κατά μέσο όρο 1.300 ασθενείς με 270 εισαγωγές, με 2 μόνιμους Παθολόγους!

Η κλινική ΜΕΘ διαθέτει μόνο 12 Νοσηλευτές με 7 κλίνες, κάτω από τα όρια ασφάλειας και αναλογίας ασθενών – Νοσηλευτών. Ανά έτος, στα εξωτερικά ιατρεία και στο τμήμα επειγόντων περιστατικών εξετάζονται κατά μέσο όρο 35.000 ασθενείς στα ΤΕΠ και 25.000 στα Εξωτερικά Ιατρεία. Δεν υπάρχουν σύγχρονες και ασφαλείς αναλογίες Νοσηλευτών ανά ασθενή σύμφωνα με τα Διεθνή Πρότυπα.

Το Νοσηλευτικό Προσωπικό καλείται να εκτελέσει πολλές φορές άλλα καθήκοντα ενώ δεν υπάρχει γραμματειακή υποστήριξη στα νοσηλευτικά τμήματα.

 

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Στις περιοδικές εκθέσεις που δημοσιεύονται από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, η Ελλάδα κατατάσσεται στις τελευταίες θέσεις στις αναλογίες νοσηλευτών προς ασθενείς στα νοσοκομεία, εκθέτοντας σε κίνδυνο τους ασθενείς αλλά και το νοσηλευτικό προσωπικό.

Κύριε Υπουργέ,

Απαιτείται άμεσα η πρόσληψη μόνιμων γιατρών, μόνιμου νοσηλευτικού προσωπικού, τραυματιοφορέων και η επίλυση του ζητήματος του επικουρικού προσωπικού.

Το θέμα μας αφορά όλους μας. Η υγεία είναι ο σημαντικότερος πυλώνας της κοινωνίας μας.