Α. Νικολαΐδης: Η τεκμηρίωση και η αξιοπιστία της πρότασης του ΠΑΣΟΚ για τον Ελληνικό Σιδηρόδρομο αποτελούν απάντηση στην αδράνεια και τις καθυστερήσεις της κυβέρνησης
Ένα πλήρως επεξεργασμένο σχέδιο, με συγκεκριμένες προτάσεις για την αναμόρφωση του Ελληνικού Σιδηροδρόμου, παρουσίασε στο πλαίσιο της τοποθέτησής του, ως εισηγητής, ο Αναστάσιος Νικολαΐδης, Βουλευτής Δράμας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και υπεύθυνος του Κοινοβουλευτικού Τομέα Ευθύνης Υποδομών και Μεταφορών, κατά τη διάρκεια συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με τίτλο «Αναβάθμιση της ασφάλειας των σιδηροδρόμων, αξιολόγηση προσωπικού σιδηροδρόμων, ενίσχυση εποπτείας σιδηροδρομικού δικτύου, οργανωτική ενίσχυση της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων, του Εθνικού Οργανισμού Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Μεταφορών και της εταιρείας Σιδηρόδρομοι Ελλάδος Μονοπρόσωπη Α.Ε. και άλλες διατάξεις».
Πρόκειται για ένα πλέγμα προτάσεων, οι οποίες χαρακτηρίζονται από επιστημονική γνώση, επάρκεια, διαφάνεια και αξιοκρατία και προήλθαν από τη συνεργασία της Ομάδας Προγράμματος του ΠΑΣΟΚ με τους Τομείς Μεταφορών και Υποδομών του κόμματος.
Ο κ. Νικολαΐδης επεσήμανε ότι «για να επιτευχθεί ο στόχος της υλοποίησης των απαραίτητων αλλαγών στον σιδηροδρομικό τομέα, της αύξησης της ασφάλειας στις μετακινήσεις με τα τρένα και της αναβάθμισης όλων των εμπλεκόμενων φορέων, χρειάζεται συνέπεια, συνεργασία και μακρόπνοος σχεδιασμός» και πρόσθεσε ότι «το σχέδιό μας ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες, μπορεί να αποτελέσει τη βάση ουσιαστικής αναβάθμισης των σιδηροδρομικών μεταφορών στη χώρα μας και να συμβάλλει άμεσα στην ενίσχυση της αξιοπιστίας και της βιωσιμότητας του σιδηροδρόμου».
Όπως υπογράμμισε, «η προσέγγιση του ΠΑΣΟΚ στηρίζεται σε τρεις βασικούς πυλώνες: Στην επιστημονική τεκμηρίωση, στη θεσμική σοβαρότητα και στα ευρωπαϊκά πρότυπα».
Στη συνέχεια ο κ. Νικολαΐδης παρουσίασε τα σημαντικότερα σημεία της πρότασης του ΠΑΣΟΚ για την αναμόρφωση του Ελληνικού Σιδηροδρόμου.
Συγκεκριμένα, στον τομέα της διοικητικής αναδιάρθρωσης και εποπτείας προτείνεται:
- Συγκρότηση του Εθνικού Εκτελεστικού Συμβουλίου Σιδηροδρομικών Μεταφορών
- Ενίσχυση της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων
- Επανεξέταση της σχέσης με τη Hellenic Train
Για το Εθνικό Εκτελεστικό Συμβούλιο Σιδηροδρομικών Μεταφορών, ο κ. Νικολαΐδης ανέφερε ότι «πρόκειται για μια Ανεξάρτητη Αρχή που θα έχει ρυθμιστικό και συμβουλευτικό ρόλο», η οποία «θα συντονίζει και θα εποπτεύει την εκτέλεση των έργων του σιδηροδρομικού δικτύου και θα λογοδοτεί για την πρόοδο βάση των αρχικών στόχων σχεδιασμού».
Σχετικά με το προσωπικό και την οργανωτική εξυγίανση, η πρόταση του ΠΑΣΟΚ περιλαμβάνει:
- Αξιολόγηση υφιστάμενου προσωπικού
- Νέες αξιοκρατικές προσλήψεις με διαφάνεια
- Συνεργασία με ξένους τεχνικούς συμβούλους
Όσον αφορά τις προσλήψεις, ο κ. Νικολαΐδης επεσήμανε: «Προτείνουμε ανοικτούς, αξιοκρατικούς και άμεσους διαγωνισμούς, σύνδεση της αμοιβής με τη βαρύτητα της θέσης και αναθεώρηση των σχέσεων εργασίας, ώστε να εκλείψει το φαινόμενο “μπλοκάκι” και να υπάρχει μόνιμο, άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό».
Σχετικά με τα ζητήματα εκπαίδευσης και κατάρτισης, το ΠΑΣΟΚ προτείνει:
- Δημιουργία Μεταπτυχιακού Προγράμματος
- Αναβάθμιση του ΚΕΚ ΟΣΕ
- Πιστοποίηση της κατάρτισης των εργαζομένων στον Ο.Σ.Ε. από εξωτερικό φορέα πιστοποίησης
- Περιοδική επαναξιολόγηση
Για το μεταπτυχιακό πρόγραμμα, ο κ. Νικολαΐδης είπε ότι είναι «πολύ σημαντικό για να προκύψουν οι επόμενες γενιές στελεχών».
Σχετικά με τη λήψη άμεσων μέτρων ασφαλείας και τις τεχνικές προτεραιότητες, η πρόταση του ΠΑΣΟΚ περιλαμβάνει:
- Ολοκλήρωση της σηματοδότησης και της τηλεδιοίκησης
- Προστασία των υποδομών και αντιμετώπιση δολιοφθορών
Για τη χρηματοδότηση και τον στρατηγικό σχεδιασμό, προτείνονται:
- Αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης
- Προτεραιότητα σε στρατηγικούς άξονες
- Αναβάθμιση και ανανέωση τροχαίου υλικού
Ο κ. Νικολαΐδης τόνισε ότι με το συγκεκριμένο σχέδιο επιδιώκεται:
- Δημιουργία μακρόπνοης εθνικής στρατηγικής με τη σύσταση ενός ενιαίου, συντονιστικού κέντρου αναφοράς
- Διασφάλιση της ασφάλειας και της λειτουργικότητας των ελληνικών σιδηροδρόμων
- Αναβάθμιση της διοίκησης και των φορέων, κατά τρόπο που να ευθυγραμμίζεται με τους ευρωπαϊκούς κανόνες
- Σταδιακή αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού, με αξιοκρατική πρόσληψη νέων στελεχών, επαγγελματική εκπαίδευση και αξιολόγηση των ήδη υπηρετούντων υπαλλήλων.
- Στοχευμένες επενδύσεις σε βασικούς άξονες και υποδομές υψηλής προτεραιότητας
- Δημιουργία των βάσεων για έναν σύγχρονο, ανταγωνιστικό και βιώσιμο σιδηρόδρομο
Μάλιστα, υπογράμμισε ότι απαραίτητα στοιχεία όπως η στρατηγική, η αξιοπιστία και ο θεσμικός σεβασμός, περιλαμβάνονται στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ.
Στον αντίποδα, συνέχισε ο κ. Νικολαΐδης, «υπάρχει το κυβερνητικό νομοσχέδιο, το οποίο είναι το τέταρτο της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας από το 2019 που σχετίζεται με τον σιδηρόδρομο στη χώρα μας». Όπως είπε, «αποτελεί απόδειξη ότι η κυβερνητική προσέγγιση αποδεικνύεται πρόχειρη και συχνά αντιφατική και επιβεβαιώνει ότι κυριαρχούν οι καθυστερήσεις και η αδράνεια», προσθέτοντας ότι «εκλείπει ο δημόσιος απολογισμός και η θεσμική λογοδοσία».
Αναφερόμενος σε διατάξεις του νομοσχεδίου, ο κ. Νικολαΐδης εξέφρασε την πλήρη αντίθεση του κόμματός του στις προσλήψεις με παράκαμψη του ΑΣΕΠ. Όπως ανέφερε, «για εμάς η αξιοπιστία του σιδηροδρομικού συστήματος εξαρτάται και από το πώς επιλέγονται οι άνθρωποι που το υπηρετούν. Σε αυτό το πλαίσιο, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η μόνιμη παράκαμψη διαδικασιών που εγγυώνται την αξιοκρατία και τη διαφάνεια και η κάλυψη των μεγάλων κενών σε προσωπικό πρέπει να γίνει ορθολογικά και με αξιοκρατία». Ακόμη, εξέφρασε τη διαφωνία του με τις ανεξέλεγκτες αποσπάσεις προσωπικού, καθώς και με την πρόβλεψη για απευθείας αναθέσεις με παράκαμψη διαδικασιών, με επίκληση κατεπειγουσών και επιτακτικών αναγκών.
Ο κ. Νικολαΐδης υπογράμμισε ότι «το νομοσχέδιο δεν ανταποκρίνεται στις αυξημένες απαιτήσεις και για αυτό το καταψηφίζουμε», και πρόσθεσε: ««Προκειμένου ο Ελληνικός Σιδηρόδρομος να καταστεί πραγματικά ασφαλής και σύγχρονος απαιτείται ένα συνολικό σχέδιο. Η δική μας προσέγγιση βασίζεται στην τεχνολογική αναβάθμιση του σιδηροδρομικού δικτύου, στην αξιολόγηση του ανθρώπινου δυναμικού, στη διαδικασία προσλήψεων με αξιοκρατικά κριτήρια, στην επένδυση στην εκπαίδευση, στην ανάπτυξη τεχνογνωσίας, στη θεσμική ενίσχυση της λειτουργίας του σιδηροδρόμου και στη θωράκισή του από κομματικές και πελατειακές επιρροές».
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, επεσήμανε: «Τώρα είναι η ώρα για να μπουν οι βάσεις για έναν σιδηρόδρομο που θα κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών και θα λειτουργεί ως πραγματικός πυλώνας μεταφορών για την Ελλάδα.
Είμαστε έτοιμοι να συμβάλλουμε δημιουργικά και με ουσιαστικό τρόπο σε έναν εθνικό διάλογο με στόχο ένα νέο ενιαίο σιδηροδρομικό σχεδιασμό, με ορίζοντα δεκαετίας, ευρωπαϊκή τεχνογνωσία και πλήρη θεσμική κατοχύρωση της ασφάλειας και της αξιοπιστίας του ελληνικού σιδηροδρόμου».
Παρακάτω το βίντεο της ομιλίας: