Ανθρώπινη αντιπυρική προστασία
Του Αναστάσιου Νικολαΐδη
Βουλευτή ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Ν. Δράμας
Είναι σύνηθες το φαινόμενο, πολύ εύκολα από την κυβέρνηση να τίθεται ένας ιδεατός στόχος σε θεωρητικό επίπεδο, όμως, όταν έρθει η ώρα των πράξεων, τότε σημαντικά ζητήματα παραπέμπονται στις καλένδες, με αποτέλεσμα να καταγράφονται ιδιαίτερα αρνητικά αποτελέσματα. Μια πολύ συνηθισμένη φράση, η οποία δεν συνοδεύεται από τις αντίστοιχες πράξεις, είναι ότι ο σχεδιασμός για την επόμενη αντιπυρική περίοδο ξεκινάει με τη λήξη της προηγούμενης. Όμως, τα έως τώρα πεπραγμένα της κυβέρνησης έχουν αποδείξει ότι όχι μόνο στερείται της ικανότητας, αλλά δεν έχει και την πολιτική βούληση να αναλάβει πρωτοβουλίες που θα λειτουργήσουν καθοριστικά στον τομέα της αντιπυρικής προστασίας, κυρίως με βάση τις νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί.
Είναι προφανές ότι η κλιματική αλλαγή έχει επηρεάσει αρνητικά και τον τομέα των δασικών πυρκαγιών, όμως σίγουρα δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία ή να λειτουργεί ως άλλοθι για λάθη και παραλείψεις από πλευράς κυβέρνησης. Η χάραξη εθνικής στρατηγικής για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης, και ειδικότερα για αντιπυρικά ζητήματα, αποτελεί εδώ και καιρό επιτακτική ανάγκη. Η επένδυση στην πρόληψη για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών είναι ζωτικής σημασίας και αναγκαία προϋπόθεση για την αντιπυρική προστασία και την αύξηση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών.
Όμως, για να δοθεί έμφαση στην πρόληψη των δασικών πυρκαγιών, θα πρέπει πρώτα από όλα να ενισχυθούν οι αρμόδιες δασικές υπηρεσίες τόσο με τους απαιτούμενους πόρους όσο και με το απαραίτητο προσωπικό, για να μπορούν να ανταποκριθούν πλήρως στην προστασία και διαχείριση των δασών. Επένδυση στην πρόληψη σημαίνει, μεταξύ άλλων, καθαρισμός των δασών από καύσιμη ύλη, διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών και φυσικά εκπόνηση επίκαιρων αντιπυρικών σχεδίων για το σύνολο των δασικών εκτάσεων της χώρας μας.
Δυστυχώς, τα δάση δεν καθαρίζονται με τον τρόπο που πρέπει και μάλιστα, ενώ διατίθενται μεγάλα χρηματικά ποσά, δεν καταγράφεται το αντίστοιχο θετικό αποτέλεσμα. Για τον καθαρισμό των δασών δόθηκε η δυνατότητα δραστηριοποίησης σε υβριδικά συνεργατικά σχήματα, αντί να ενισχυθεί η παρουσία των Δασικών Συνεταιρισμών Εργασίας, οι οποίοι για χρόνια αναλάμβαναν να πραγματοποιήσουν τις σχετικές υλοτομικές εργασίες και να ανταποκριθούν στις διαχειριστικές μελέτες που εκπονούν οι δασικές υπηρεσίες, συμβάλλοντας στην εκμηδένιση του κινδύνου δασικών πυρκαγιών.
Η νέα εποχή στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών απαιτεί την ενίσχυση της ανθρώπινης παρουσίας, για να συνεχίσει να λειτουργεί προστατευτικά μέσα στα δάση. Δασικοί συνεταιρισμοί με υλοτόμους και εργάτες, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι μπορούν να συμβάλλουν στη φύλαξη των δασών μέσω της ορθολογικής επαγγελματικής δραστηριοποίησής τους. Άλλωστε, για τους ίδιους το δάσος αποτελεί τη μοναδική πηγή εισοδήματός τους και το ενδιαφέρον για την προστασία του αποτελεί στην ουσία φροντίδα για το ίδιο τους το μέλλον.
Η κυβέρνηση, όμως, κινούμενη σε μια εκ διαμέτρου αντίθετη κατεύθυνση, έχει οδηγήσει εκτός δασών όλους όσοι για δεκαετίες αποτελούσαν τους φρουρούς των δασικών εκτάσεων. Για αυτό και χρειάζεται μια διαφορετική προσέγγιση μέσα από ένα διακομματικό σχέδιο ενίσχυσης της αντιπυρικής προστασίας, με αξιοποίηση των δυνατοτήτων που παρέχουν οι νέες τεχνολογίες, αλλά κυρίως με ενίσχυση της ανθρώπινης παρουσίας είτε αυτή αφορά υπαλλήλους δασικών υπηρεσιών είτε όσους βιοπορίζονται από την παρουσία τους εντός των δασών.
Το άρθρο του κ. Νικολαΐδη δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ