Άρθρο στην εφημερίδα “Το Παρόν της Κυριακής” {13.07.2025}

Αναβάθμιση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς με ολοκληρωμένο σχέδιο και όχι με αποσπασματικές παρεμβάσεις

 

Του Αναστάσιου Νικολαΐδη

Βουλευτή ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Ν. Δράμας

Υπεύθυνου Κοινοβουλευτικού Τομέα Ελέγχου Υποδομών – Μεταφορών

Οι ακραία υψηλές θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών ανέδειξαν, για ακόμη μία φορά, τις βαθιά προβληματικές και απαράδεκτες συνθήκες που επικρατούν στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας. Οι συνθήκες αυτές δεν επιβαρύνουν απλώς τη μετακίνηση των πολιτών, αλλά καθιστούν καθημερινά τη ζωή τους αφόρητη, ειδικά για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Η υποβάθμιση των δημόσιων συγκοινωνιών δεν είναι ένα τεχνικό ζήτημα, αλλά ενέχει βαθύτατα πολιτικό περιεχόμενο, με ευρύτερες συνέπειες στο κοινωνικό σύνολο και τη λειτουργία της πόλης. Η χαμηλή ποιότητα των ΜΜΜ αποθαρρύνει τους πολίτες από τη χρήση τους και ενισχύει την εξάρτηση από το ιδιωτικό αυτοκίνητο, επιδεινώνοντας το κυκλοφοριακό και επιβαρύνοντας το περιβάλλον. Πρόκειται για έναν φαύλο κύκλο συνεχόμενων υποβαθμίσεων σε όλα τα επίπεδα.

Η απουσία βασικών παροχών, όπως η λειτουργία κλιματισμού στους συρμούς του Μετρό και στα λεωφορεία, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή και δεν χωρούν δικαιολογίες. Σε συνθήκες κλιματικής κρίσης, η ανθεκτικότητα των ΜΜΜ και η προστασία της υγείας των επιβατών δεν είναι «πολυτέλεια» ή «μελλοντικός στόχος», αλλά αποτελεί μια επείγουσα ανάγκη. Οι εξαγγελίες περί «αναβάθμισης» με την προμήθεια νέων οχημάτων δεν αντιστοιχούν στην πραγματικότητα. Ούτε αγγίζουν την ουσία του προβλήματος: την έλλειψη ενός συνολικού, δημόσιου, κοινωνικά προσανατολισμένου σχεδίου για τις μεταφορές.

Για να καταστούν τα ΜΜΜ  – Μετρό, Τραμ, λεωφορεία – ελκυστική και αξιόπιστη επιλογή για τους πολίτες, οφείλουν να παρέχουν όχι μόνο αξιοπρεπείς, αλλά ποιοτικές υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, με συχνές και συνεπείς δρομολογήσεις, καθαριότητα, άνεση, ασφάλεια και τεχνική επάρκεια.

Το πρόσφατο σοβαρό περιστατικό στη Βούλα, στις 4 Ιουλίου, με τη σύγκρουση δύο λεωφορείων ανέδειξε ένα ακόμη κρίσιμο ζήτημα: τις εργασιακές συνθήκες των οδηγών. Οι καταγγελίες για εξοντωτικά ωράρια και υπερεργασία αποκαλύπτουν ότι το σύστημα λειτουργεί οριακά, εις βάρος της ασφάλειας των επιβατών και της υγείας των εργαζομένων. Πρόκειται για ένα δομικό πρόβλημα υποστελέχωσης και απουσίας επαρκούς ανθρώπινου δυναμικού, για το οποίο δεν φαίνεται να υπάρχει ικανοποιητικό σχέδιο αντιμετώπισης.

Ως αντιπολίτευση, έχουμε την υποχρέωση να αναδεικνύουμε εγκαίρως τα προβλήματα και να πιέζουμε για ουσιαστικές λύσεις. Στο πλαίσιο αυτό:

  • Στις 28 Μαΐου, κατατέθηκε κοινοβουλευτική ερώτηση με θέμα: «Επικίνδυνες συνθήκες εργασίας των οδηγών στις αστικές συγκοινωνίες», με την οποία ζητήθηκαν σαφείς απαντήσεις από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών σχετικά με τα άμεσα μέτρα που θα ληφθούν και το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής τους προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας των οδηγών των αστικών συγκοινωνιών.
  • Στις 12 Ιουνίου, κατατέθηκε ερώτηση με τίτλο: «Υποβάθμιση του δημόσιου χαρακτήρα των αστικών συγκοινωνιών στην ΠΕ Αττικής», με την οποία ερωτούνταν ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα υποβαθμιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας των αστικών συγκοινωνιών στην ΠΕ Αττικής και δεν θα τεθεί σε κίνδυνο η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών προς το επιβατικό κοινό.

Όσον αφορά τη δοκιμαστική 24ωρη λειτουργία του Μετρό το Σάββατο, απαιτείται η κατάλληλη προετοιμασία και οργάνωση, ώστε η συγκεκριμένη πρωτοβουλία να καταστεί βιώσιμη και να μην επιφέρει αρνητικά αποτελέσματα, μέσα από καταστάσεις που θα υπονομεύσουν την εμπειρία του επιβάτη και την αξιοπιστία του μέσου.

Στο συγκεκριμένο πλαίσιο, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη ζητήματα όπως:

  • Διαθεσιμότητα συρμών και τεχνική ανταπόκριση,
  • Επάρκεια και ενίσχυση του προσωπικού,
  • Διατήρηση του πλαισίου συντήρησης του δικτύου
  • Ασφάλεια επιβατών και εργαζομένων μέσω της οργανωμένης παρουσίας αστυνομικών δυνάμεων και προσωπικού ασφαλείας
  • Πρόβλεψη κάλυψης της οικονομικής επιβάρυνσης και διασφάλιση της βιωσιμότητας

Η πραγματικότητα είναι αμείλικτη και δεν υπάρχει άλλος χρόνος για επικοινωνιακού τύπου εξαγγελίες και αποσπασματικές ενέργειες. Αυτό που απαιτείται είναι ένας συνολικός σχεδιασμός για τις δημόσιες μεταφορές στην Αττική, που θα αντιμετωπίζει τις σημερινές προκλήσεις με κοινωνικά δίκαιο, οικολογικά βιώσιμο και λειτουργικά αποτελεσματικό τρόπο.

Αναβάθμιση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς σημαίνει επένδυση στη δημόσια ζωή, στη βιώσιμη κινητικότητα, στην κοινωνική συνοχή και στην καθημερινότητα του πολίτη. Και αυτό δεν μπορεί να γίνει με ημίμετρα. Απαιτείται ισχυρή πολιτική βούληση, κατάλληλα οργανωμένος σχεδιασμός και ουσιαστική κοινωνική ενσυναίσθηση.