«Απόλυτος παραλογισμός να λειτουργεί Κέντρο Ψυχικής Υγείας στη Δράμα χωρίς ψυχίατρο»
Στη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας σχετικά με την ψυχική υγεία και άλλες διατάξεις, όπως η απαίτηση ιδιώτες γιατροί να καλύπτουν υποχρεωτικά τα κενά στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, σε διαφορετική περίπτωση θα διακόπτεται η δυνατότητα συνταγογράφησης, τοποθετήθηκε ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Ν. Δράμας κ. Αναστάσιος Νικολαΐδης.
Στο πλαίσιο της ομιλίας του, ο κ. Νικολαΐδης ανέδειξε τον απόλυτο παραλογισμό που υφίστανται οι συμπολίτες του, καθώς στη Δράμα λειτουργεί Κέντρο Ψυχικής Υγείας, το οποίο εδώ και σχεδόν τέσσερα χρόνια δεν διαθέτει ψυχίατρο. Μάλιστα, όπως τόνισε, «ο παραλογισμός γίνεται ακόμη πιο έντονος, καθώς έχει σταματήσει να προκηρύσσεται η συγκεκριμένη θέση στις σχετικές προκηρύξεις του Υπουργείου Υγείας εδώ και περίπου τρία χρόνια», με αποτέλεσμα «ασθενείς που έχουν ανάγκη από τη συγκεκριμένη ιατρική περίθαλψη να απευθύνονται στον ιδιωτικό τομέα». Με βάση το συγκεκριμένο παράδειγμα, αλλά και την απαξίωση που έχει επιδείξει το Υπουργείο Υγείας στο Σωματείο Εργαζομένων Ε.Ψ.Υ.Κ.Α. Νομού Δράμας, αφήνοντας αναπάντητη επιστολή εδώ και έξι μήνες, ο κ. Νικολαΐδης τόνισε ότι «ο τομέας της Ψυχικής Υγείας δεν αποτελεί προτεραιότητα της παρούσας κυβέρνησης».
Ο κ. Νικολαΐδης σημείωσε ότι με την εφαρμογή του συγκεκριμένου νομοσχεδίου θα απορρυθμιστεί ο τομέας της ψυχικής υγείας και πρόσθεσε ότι υπάρχει καθολική εναντίωση από λειτουργούς, φορείς και πολίτες που σχετίζονται με την ψυχική υγεία. Όπως είπε, «για ακόμη μια φορά η κυβέρνηση νομοθετεί μόνη της, χωρίς να λάβει υπόψη της την ίδια την κοινωνία, τους ειδικούς επιστήμονες, ανθρώπους που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους σε ζητήματα ψυχικής υγείας, αλλά και τις ανάγκες που υπάρχουν».
Όσον αφορά το μέρος του νομοσχεδίου που αφορά τις ελλείψεις στο ΕΣΥ, την παροχή κινήτρων σε γιατρούς, αλλά και την εκβιαστική ρύθμιση για αξιοποίηση ιδιωτών γιατρών, ο κ. Νικολαΐδης στάθηκε στα σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης που υπάρχουν στο Νοσοκομείο της Δράμας και ειδικά στην Παθολογική Κλινική και στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ζητώντας εκ νέου να κηρυχτεί το Νοσοκομείο της Δράμας άγονο. Όπως είπε, «το αίτημα έχει κατατεθεί από σύσσωμη την τοπική κοινωνία και όλοι μαζί αγωνιζόμαστε για αυτό. Ήρθε η στιγμή να το ανακοινώσετε». Λίγη ώρα αργότερα, ο Υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε ότι το Νοσοκομείο της Δράμας θα ενταχθεί στα άγονα νοσοκομεία τύπου Α’.
Ακόμη, ο κ. Νικολαΐδης ανέφερε ότι «οι δήθεν καινοτόμες μεταρρυθμίσεις του Υπουργείου Υγείας με τα απογευματινά χειρουργεία και τη δυνατότητα άσκησης ιδιωτικού έργου από τους γιατρούς, δεν κατάφεραν να συμβάλλουν στην επίλυση των προβλημάτων». Όπως επεσήμανε, υπάρχουν ελλείψεις συγκεκριμένων ειδικοτήτων στο δημόσιο σύστημα υγείας και έθεσε τα εξής ερωτήματα: «Γιατί αντίστοιχα κενά δεν υπάρχουν και στον ιδιωτικό τομέα; Οι ιδιωτικές κλινικές έχουν ή δεν έχουν παθολόγους; Στον ιδιωτικό τομέα γιατί τα όποια κενά καλύπτονται αμέσως;». Ο κ. Νικολαΐδης υπογράμμισε ότι «πρέπει να υιοθετηθούν επιπλέον σοβαρά οικονομικά κίνητρα, σε συνδυασμό με τη θεσμοθέτηση φορολογικών ελαφρύνσεων, αλλά και την παροχή φθηνής στέγης με κρατική μέριμνα».
Σχετικά με το ζήτημα της αξιοποίησης ιδιωτών γιατρών, ο κ. Νικολαΐδης επεσήμανε ότι «η κυβέρνηση με αυταρχικό τρόπο και με απειλές απαιτεί από τους ιδιώτες γιατρούς να καλύψουν τα κενά που διογκώθηκαν από τις δικές της αδιέξοδες πολιτικές των τελευταίων ετών» και πρόσθεσε ότι «λύση στην υποστελέχωση μπορεί να δοθεί μόνο μέσω προσλήψεων».
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο κ. Νικολαΐδης στάθηκε στο γεγονός ότι για την επίλυση των προβλημάτων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας «χρειάζονται γενναίες κινήσεις, λήψη ευνοϊκών μέτρων και κυρίως ανοιχτοί ορίζοντες υιοθέτησης καινοτόμων πολιτικών». Όπως επεσήμανε, «υπάρχει ένας διαφορετικός δρόμος για την επίλυση των προβλημάτων κυρίως όσον αφορά την έλλειψη προσωπικού στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και σε Νοσοκομεία όπως αυτό στη Δράμα ή σε άλλες περιοχές της επαρχίας. Είναι οι προσλήψεις προσωπικού που θα έχει υψηλές αποδοχές και θα εργάζεται σε ελκυστικές δομές, έχοντας τη δυνατότητα εξέλιξης».