Oμιλία στη Βουλή επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων {13.02.24}

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

 

Το υπό συζήτηση νομοσχέδιο, με το οποίο ρυθμίζονται ζητήματα του πρωτογενούς τομέα κατατέθηκε προς ψήφιση σε μια περίοδο που οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι βρέθηκαν / βρίσκονται σε μπλόκα στους δρόμους, μακριά από τα σπίτια τους, για να αγωνιστούν με αυτό τον τρόπο για την επίλυση των προβλημάτων τους. Με τις κινητοποιήσεις αγροτών και κτηνοτρόφων να κορυφώνονται, η κυβέρνηση επέλεξε να καταθέσει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο το οποίο χαρακτηρίζεται ως αποσπασματικό, πολύ μακριά από τις πραγματικές ανάγκες. Θα περίμενε κυρίως ο αγροτικός και κτηνοτροφικός κόσμος της χώρας μας ότι θα φρόντιζε η κυβέρνηση να φέρει προς ψήφιση ένα νομοσχέδιο που θα επιλύει τα πολύ σοβαρά προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα. Θα αναμέναμε όλοι μας έναν υπεύθυνο σχεδιασμό αγροτικής πολιτικής, όπου θα λαμβάνονταν εξ αρχής υπόψη οι προτάσεις των άμεσα εμπλεκόμενων και όχι εκ των υστέρων να υπάρχει προσπάθεια να καλυφθούν κάποια αιτήματα για να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις και να μετριαστεί το πολιτικό κόστος.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Εν τάχει θα αναφερθώ στα σημαντικότερα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι της υπαίθρου. Θεωρώ ότι δεν χρειάζεται λεπτομερής ανάλυση, καθώς όλοι οι συνάδελφοι, ειδικά όσοι προερχόμαστε από την επαρχία, γνωρίζουμε πολύ καλά πως πρόκειται για δίκαια αιτήματα, τα οποία όμως δεν αντιμετωπίστηκαν με τη δέουσα προσοχή εδώ και πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Άλλωστε, αυτή η κυβέρνηση έχει ήδη πέντε χρόνια θητείας, οπότε δεν μπορεί να σταθεί κάποιος ισχυρισμός ότι δεν γνώριζε τα προβλήματα ή ότι δεν είχε ενημερωθεί για τα αιτήματά τους.

Ως άμεσες νομοθετικές πρωτοβουλίες αποτελούν:

  • Η αποτελεσματική αντιμετώπιση της αύξησης του κόστους παραγωγής
  • Η ουσιαστική τροποποίηση της νέας ΚΑΠ
  • Ο εκσυγχρονισμός του ΕΛΓΑ
  • Η διαχείριση των κόκκινων δανείων και η προστασία της αγροτικής γης
  • Η αντιμετώπιση των παράνομων «ελληνοποιήσεων» και
  • Το ζήτημα των εργατών γης

Πρόσφατα το ΠΑΣΟΚ και ο Πρόεδρός μας παρουσίασε μια συγκεκριμένη δέσμη μέτρων που έρχονται να καλύψουν μεγάλο μέρος από τις σύγχρονες ανάγκες των παραγωγών της χώρας μας.

Συγκεκριμένα προτείναμε:

 

  1. Επαναδιαπραγμάτευση του Στρατηγικού Σχεδίου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής με απλοποίηση των οικολογικών σχημάτων και προσαρμογή του στις ανάγκες της ελληνικής υπαίθρου, ώστε ωφελούμενοι να είναι οι πραγματικοί αγρότες.
  2. Δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων σε αγροτικές περιοχές για μηδενισμό του κόστους ενέργειας.
  3. Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο.
  4. Αναθεώρηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ για δικαιότερες αποζημιώσεις.
  5. Προστασία της αγροτικής γης από κερδοσκοπικές πρακτικές και ξένα funds.
  6. Απαραίτητη προϋπόθεση για την εισαγωγή τροφίμων και αγροτικών προϊόντων από τρίτες χώρες είναι η πιστοποίησή τους σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά και εθνικά πρότυπα.
  7. Μηδενική ανοχή σε πρακτικές παράνομων ελληνοποιήσεων.

Λειτουργώντας υπεύθυνα, αξιόπιστα και θεσμικά, είμαστε εδώ όχι μόνο για να αναδεικνύουμε τα προβλήματα, αλλά και για να προτείνουμε λύσεις.

Αυτό περιμένουν από εμάς οι Ελληνίδες και οι Έλληνες και αυτό πράττουμε ως ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Προέρχομαι από τη Δράμα, έναν Νομό αγροτο-κτηνοτροφικό.

Οι συμπολίτες μου, αγρότες και κτηνοτρόφοι, τις τελευταίες ημέρες βρέθηκαν στους δρόμους για να αγωνιστούν για το δίκιο τους. Αγρότες και κτηνοτρόφοι από το ακριτικό Νευροκόπι και το ακριτικό Παρανέστι, από τους κάμπους του Δοξάτου, του Καλαμπακίου και της Προσοτσάνης, από τις ορεινές περιοχές του Δήμου Δράμας. Τα προβλήματά τους είναι γνωστά.Μέσα από τις δυνατότητες που παρέχονται από τη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου, προσπαθούμε να τα αναδείξουμε. Όμως το αρμόδιο Υπουργείο φαίνεται πως δεν λαμβάνει υπόψη του καμία άλλη φωνή. Καταθέσαμε επίκαιρη ερώτηση για τα προβλήματα των πατατοπαραγωγών στο Κάτω Νευροκόπι λόγω των υψηλών  βροχοπτώσεων, αλλά καμία ενέργεια δεν υπήρξε για ανθρώπους που αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης.

Θίξαμε το θέμα των κτηνοτρόφων για τον υπολογισμό των ατομικών δικαιωμάτων της βασικής ενίσχυσης, αλλά ακόμη αναμένουμε απάντηση.

Θέσαμε το ζήτημα με την εκμίσθωση ακινήτων από το Δημόσιο  μικρότερων των 100 στρεμμάτων που αποτελούν τμήμα άλλων ακινήτων μεγαλύτερων των 100 στρεμμάτων, αλλά ακόμη περιμένουμε την επίλυσή του.

Στις 27 Νοεμβρίου 2023 απάντησε το Υπουργείο,  ότι θα βρεθεί λύση στις αρχές του 2024. Ήδη πέρασε ενάμισης μήνας και δεν έγινε τίποτα. Για αυτό και επανερχόμαστε με νέα ερώτηση. Είναι ένα θέμα που καμία σχέση δεν έχει με τη νέα ΚΑΠ, αφορά την κοινή λογική και την αγωνία που έχουν οι αγρότες για το αν θα μπορούν να επενδύσουν σε μια συγκεκριμένη έκταση μικρότερη από 100 στρέμματα, που αποτελεί τμήμα ακινήτων μεγαλύτερων των 100 στρεμμάτων. Η διαδικασία με ευθύνη της κυβέρνησης έχει κολλήσει και κανείς πραγματικά δεν μπορεί να καταλάβει τον λόγο.

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Στον τίτλο του νομοσχεδίου αναφέρεται πως περιλαμβάνονται διατάξεις για την τόνωση της αγροτικής ανάπτυξης. Αλήθεια, με το χέρι στην καρδιά, θεωρείτε πως οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου είναι αυτό που περιμένουν οι αγρότες μας, οι κτηνοτρόφοι μας, οι αλιείς μας, οι μελισσοκόμοι μας; Αποτελεί λύση στα προβλήματά τους; Απαντά στα ζητήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζει ο αγροτικός και κτηνοτροφικός κόσμος;Πρέπει να ληφθούν άμεσα σοβαρές πρωτοβουλίες για την αναβάθμιση του πρωτογενούς τομέα στη χώρα μας. Σε διαφορετική περίπτωση η ελληνική επαρχία θα συνεχίσει να ερημώνει.

Σας ευχαριστώ.