Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Το υπό ψήφιση νομοσχέδιο αφορά την αλλαγή στον Ποινικό Κώδικα και στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας για 7η φορά από το 2019 με κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
Κάθε Υπουργός Δικαιοσύνης προχωρά σε τροποποιήσεις, ενώ αλλαγές γίνονται ακόμη και υπό την πίεση της επικαιρότητας, καθώς η κυβέρνηση αυτή ξεκάθαρα κινείται με επικοινωνιακούς όρους.
Βέβαια, ακριβώς επειδή στόχος των αλλαγών είναι η κοινή γνώμη και η αποκόμιση επικοινωνιακών οφελών, δεν υπάρχει ικανό χρονικό διάστημα για να αποδειχθεί πόσο επιτυχημένες ή όχι ήταν οι προηγούμενες αλλαγές.
Το παρόν νομοσχέδιο έχει κατακριθεί ως αντιεπιστημονικό από το μεγαλύτερο μέρος της νομικής κοινότητας. Κανένας επιστημονικός σύλλογος και κανένας πανεπιστημιακός καθηγητής και γενικά κανένας εκτός κυβέρνησης δεν εξέφρασε θετικά σχόλια για τις τροποποιήσεις.
Αυτό το γεγονός οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το υπό ψήφιση νομοσχέδιο απλά υπηρετεί τις ιδεοληψίες της κυβέρνησης.
Άλλωστε, δεν αποτελεί προϊόν νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, κάτι που είναι πρωτοφανές για κώδικα της Δικαιοσύνης.
Όσον αφορά μια βασική πρόβλεψη του νομοσχεδίου σχετικά με τον περιορισμό της χορήγησης αναστολής των ποινών ακόμη και για ποινές που αφορούν ελαφριά αδικήματα – πλημμελήματα, αποδεικνύεται πως η κυβέρνηση είτε εθελοτυφλεί είτε έχει άγνοια για την κατάσταση που επικρατεί στο σωφρονιστικό σύστημα της χώρας μας.
Είναι η στοιχειώδης κοινή λογική που εκλείπει σε πολλά νομοθετήματα αυτής της κυβέρνησης.
Μα αυτή η βασική έλλειψη φαίνεται να υπάρχει σε πάρα πολλές πτυχές της διοίκησης της χώρας.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Στα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου ξεκίνησε τη λειτουργία του το Σωφρονιστικό Κατάστημα Νικηφόρου στην Περιφερειακή Ενότητα Δράμας, μόνο με 39 κρατούμενους.
Αναμένουμε αν θα τηρηθούν οι δεσμεύσεις από πλευράς κυβέρνησης και από τον Απρίλιο να τεθεί σε πλήρη λειτουργία με 650 κρατούμενους.
Όμως και σε αυτή την περίπτωση αποδεικνύεται πως απουσιάζει η κοινή λογική στον σχεδιασμό και στις αποφάσεις.
Εδώ και δύο μήνες οι Εισαγγελικοί λειτουργοί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Δράμας παραμένουν δύο, αν και έχει ξεκινήσει τη λειτουργία του το Σωφρονιστικό Κατάστημα.
Μέσα σε μόλις ένα μήνα έγιναν 10 πειθαρχικά συμβούλια για πειθαρχικά παραπτώματα, υποβλήθηκαν 4 προσφυγές κατά αποφάσεων του Πειθαρχικού Συμβουλίου, καθώς και 1 αίτηση για υφ’ όρον απόλυση.
Εύκολα γίνεται αντιληπτός ο επιπλέον φόρτος εργασίας για τους 2 Εισαγγελικούς λειτουργούς της Δράμας. Κι ακόμη συζητάμε πότε και αν θα δοθεί τρίτη θέση Εισαγγελέα στη Δράμα.
Μια διαδικασία που θα έπρεπε να είναι αυτόματη, εφόσον ξεκίνησε τη λειτουργία του το Σωφρονιστικό Κατάστημα.
Αντίστοιχη αυτοματοποιημένη διαδικασία θα πρέπει να υπάρχει και για τη δημιουργία Τμήματος Μεταγωγών στη Διεύθυνση Αστυνομίας Δράμας.
Δεν γίνεται να συζητάμε για τα αυτονόητα.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Ένα ακόμη παράδειγμα όπου ως πολίτες της Δράμας επιζητούμε να γίνουν τα αυτονόητα αφορά τη σύσταση τηλεματικών εδρών για εκδίκαση δικαστικών υποθέσεων.
Αυτό θα γίνεται σε όλες τις πρωτεύουσες των Νομών της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, καθώς και στην Ορεστιάδα, εκτός από τη Δράμα.
Κι αυτό επειδή πριν από 10 χρόνια είχε καταργηθεί η μεταβατική έδρα του Διοικητικού Πρωτοδικείου, οπότε τώρα συστήνονται τηλεματικές έδρες όπου υπήρχαν μεταβατικές έδρες.
Μάλιστα, από όσο πληροφορούμαστε ο αναγκαίος εξοπλισμός για τη Δράμα έχει αγοραστεί και έχει εγκατασταθεί.
Αλλά αν δεν αλλάξει κάτι, αυτός δεν θα χρησιμοποιηθεί.
Το συγκεκριμένο θέμα έχει αναφερθεί ξανά από πλευράς μας και σε κάθε ευκαιρία θα το επαναφέρουμε.
Δεν θα κουραστούμε να ζητάμε να γίνουν τα αυτονόητα στον τόπο μας στη Δράμα.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Δεν ξέρω πόσοι από εσάς γνωρίζουν που βρίσκεται Κάτω Νευροκόπι.
Κάποιοι μπορεί να το ξέρουν από τις φημισμένες πατάτες που παράγονται στην περιοχή.
Είναι ένας ακριτικός τόπος σε μεγάλη απόσταση από το μεγάλο αστικό κέντρο της περιοχής, τη Δράμα, και με έναν δρόμο που δεν παρέχει ασφάλεια στις μετακινήσεις.
Μέχρι το 2012 λειτουργούσε στην περιοχή Ειρηνοδικείο.
Σκόπιμα αναφέρω την ημερομηνία, καθώς σε πρόσφατη ερώτησή μου, Υπουργός της κυβέρνησης έκανε ιστορική αναδρομή στο 2012 και όσα συνέβησαν τότε, ξεχνώντας ότι η Ν.Δ. είναι στη διακυβέρνηση της χώρας εδώ και 5 ολόκληρα χρόνια.
Το 2012, λοιπόν, εν μέσω μνημονίων, καταργήθηκε το Ειρηνοδικείο, το οποίο στεγαζόταν σε κτίριο του δημοσίου.
Πλέον έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για να επαναλειτουργήσει το Ειρηνοδικείο στο Κάτω Νευροκόπι.
Το κόστος για το κράτος είναι ελάχιστο.
Μια τέτοια ενέργεια αποτελεί όμως έμπρακτη στήριξη στους ακρίτες του Κάτω Νευροκοπίου, καθώς και τρανταχτή απόδειξη ότι η αντιμετώπιση του δημογραφικού αποτελεί προτεραιότητα με έργα.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Και στον χώρο της Δικαιοσύνης, η κυβέρνηση δείχνει ότι δεν ενδιαφέρεται για την ουσιαστική αντιμετώπιση προβλημάτων τα οποία μάλιστα μπορούν να επιλυθούν απλά και μόνο αν αντιμετωπιστούν με βάση την κοινή λογική.
Αντίθετα καταπιάνεται με θέματα που θεωρεί ότι θα της επιφέρουν επικοινωνιακά και εκλογικά οφέλη.
Όμως οι επτά αλλαγές στους κώδικες μέσα σε μόλις πέντε χρόνια αποτελούν ομολογία της παταγώδους αποτυχίας της.
Και έχοντας αυτό υπόψη, εκτιμούμε ότι σύντομα θα υπάρξουν και νέες αλλαγές.
Γιατί όταν υπηρετείς το εφήμερο για να δημιουργήσεις εντυπώσεις, τότε με μεγάλη ευκολία δεν διστάζεις να αλλάζεις τον σχεδιασμό σου, βάζοντας στην άκρη ιδεολογίες και προτάσσοντας ιδεοληψίες.