Αναγκαία η υλοποίηση βασικών έργων υποδομών και η υιοθέτηση στοχευμένης περιφερειακής πολιτικής για την ανάπτυξη της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης
Την ανάγκη υλοποίησης βασικών έργων υποδομών, καθώς και την υιοθέτηση μιας στοχευμένης περιφερειακής πολιτικής για την ανάπτυξη της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ανέδειξε ο Βουλευτής Νομού Δράμας και υπεύθυνος του Κοινοβουλευτικού Τομέα Ελέγχου Υποδομών και Μεταφορών του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής κ. Αναστάσιος Νικολαΐδης, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο 3ο Φόρουμ για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Αλεξανδρούπολη, στις 26 και 27 Φεβρουαρίου 2025.
Ο κ. Νικολαΐδης συμμετείχε στην ενότητα «Χτίζοντας ένα ισχυρότερο μέλλον: Συνδεσιμότητα και υποδομές στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη», όπου δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα στην καταλυτική σημασία των υποδομών για να επιτευχθεί η βελτίωση της συνδεσιμότητας, η ενίσχυση της προβασιμότητας, η αναπτυξιακή προοπτική και η οικονομική ενίσχυση της περιοχής. Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος παρουσιάστρια ειδήσεων του MEGA κ. Στέλλα Στυλιανού και στο πάνελ συμμετείχαν μαζί με τον κ. Νικολαΐδη, η κ. Μαριάννα Ναθαναήλ, επικεφαλής του Γραφείου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στην Ελλάδα, και ο κ. Ιωάννης Κιρκινέζης, Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος στα Βαλκάνια της Hill International.
Κατά τη διάρκεια των τοποθετήσεών του, ο κ. Νικολαΐδης μίλησε για την υφιστάμενη προβληματική κατάσταση στον τομέα των υποδομών, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στον οδικό και σιδηροδρομικό αποκλεισμό της Δράμας. Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Ερχόμενος στην Αλεξανδρούπολη από τη Δράμα, για να διανύσω μια απόσταση 186 χλμ., έκανα για τα 36 χλμ. έως την Καβάλα 55 λεπτά και για την υπόλοιπη απόσταση 1 ώρα. Από την ημέρα που κατασκευάστηκε η Εγνατία οδός δεν έχει αλλάξει τίποτα, από το 2002 έως και σήμερα, στον δρόμο Δράμα – Καβάλα. Δεν έχουμε καλύτερο σιδηρόδρομο από το 2000 που ερχόμουν επί 11 μήνες στον Πέπλο για να υπηρετήσω τη στρατιωτική μου θητεία. Τότε υπήρχε τρένο για να πάω από τη Δράμα στον Έβρο. Σήμερα δεν υπάρχει».
Ακόμη, ο κ. Νικολαΐδης επεσήμανε ότι επιχειρηματικές επενδύσεις στην περιοχή, όπως είναι η δημιουργία φωτοβολταϊκών και αιολικών πάρκων, δεν δημιουργούν σημαντικό αριθμό θέσεων εργασίας και τόνισε ότι για την ανάπτυξη της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης απαιτείται η υλοποίηση μιας περιφερειακής πολιτικής με βάση τις ανάγκες του τόπου, συνδυαστικά με τα δεδομένα των γειτονικών χωρών που λειτουργούν ανταγωνιστικά για την περιοχή. Όπως είπε, η ανάπτυξη της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης δεν μπορεί να βασίζεται σε επιδοτήσεις, αλλά σε έναν μακρόπνοο σχεδιασμό που θα περιλαμβάνει σημαντικά οικονομικά και φορολογικά κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων στην περιοχή.
Επίσης, ο κ. Νικολαΐδης αναφέρθηκε και στα γραφειοκρατικά προβλήματα που λειτουργούν αποτρεπτικά για την υλοποίηση επενδύσεων, αλλά και για την πραγματοποίηση έργων υποδομής. Συγκεκριμένα, επεσήμανε ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος για την αδειοδότηση, παρά για την κατασκευή ενός έργου, προσθέτοντας ότι είναι απαραίτητη η απλοποίηση και η επίσπευση των αδειοδοτικών διαδικασιών τόσο για τα δημόσια έργα όσο και για τις ιδιωτικές επενδύσεις.
Τέλος, ο κ. Νικολαΐδης στάθηκε και στην ανάγκη μιας ολοκληρωμένης περιφερειακής πολιτικής στον τομέα των απαραίτητων υποδομών για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, μέσα από έναν συνολικό σχεδιασμό έργων που θα λειτουργούν παρέχοντας πολλαπλασιαστικά οφέλη. Όπως είπε, για να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις, θα πρέπει η κεντρική διοίκηση να λάβει υπόψη και να συνδεθεί με τις τοπικές αρχές, τους πολίτες και τους επιχειρηματίες και όχι να λειτουργεί αποσπασματικά.
Στο Φόρουμ συμμετείχαν μαθήτριες και μαθητές από σχολεία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, μεταξύ των οποίων και από το 1ο ΕΠΑΛ Δράμας και το 1ο ΓΕΛ Δράμας. Ο κ. Νικολαΐδης συνομίλησε με τις Δραμινές μαθήτριες και τους Δραμινούς μαθητές και απάντησε στις ερωτήσεις που του έθεσαν.